Kako spojiti LED trake i nekoliko sitnica oko toga

Kako spojiti LED trake i nekoliko sitnica oko toga

Ako želite uljepšati svoj interijer ili imate ugostiteljski prostor koji želite učiniti privlačnijim i atraktivnijim za svoje mušterije, LED trake su izvrsno rješenje.

Prilično jednostavne za montažu, ne pretjerano skupe, s minimalnom potrošnjom struje ove male lampice osvajaju sve više domova, kafića, zabavnih pa i uredskih prostora. No kod kupnje LED traka potrebno je kupiti i napajanje (pretvarač struje) te u slučaju RGB-a i kontroler s daljinskim upravljačem za miješanje boja. Kako izračunati potrebno napajanje te kako sve skupa spojiti, donosimo Vam u nastavku.  

LED trake posebno su dizajnirane na fleksibilnoj samoljepljivoj traci. Ono što je bitno je da sve LED trake rade na 12 V i za njih je potrebno napajanje odnosno pretvarač struje iz 220 V u 12 V. Ove trake obično dolaze u pakiranju od 5 m. 

Kako bi odredili koju snagu pretvarača trebamo, jednostavno pomnožimo njenu potrošnju (W/m) s duljinom. Na primjer, za 5 metara trake, veličine čipa 3528 i gustoće 60 SMD/m trebamo pretvarač struje snage 24 W.

Podaci o potrošnji, odnosno snazi po metru trebali bi se nalaziti na pakiranju proizvođača ili deklaraciji proizvoda. Pa tako za naš navedeni primjer potrošnja iznosi 4,8 W/m, a što znači:

4,8 W/m x 5 m = 24 W

Također, korisno je uzeti nešto jače napajanje od izračunatog.

Kod RGB (eng., red, green, blue) odnosno “šarenih” traka (miješanjem osnovnih boja: crvene, zelene i plave, dobiva se široki spektar bilo koje nijanse boje) princip je isti samo što je ovdje potrebno spojiti i kontroler koji služi za miješanje boja te kako bi pomoću daljinskog upravljača mijenjali boje na traci (kontroler i daljinski obično dolaze u paketu). 

Evo i nekoliko definicija važnih za spajanje LED traka:

1) Stupanj zaštite 
Oznaka IP (eng. International Protection) + dvije znamenke odnosi se na stupanj zaštite rasvjetnih tijela (ili nekih drugih električnih ili elektroničkih uređaja) od ulaska krutih ili tekućih elemenata u kućište, u našem slučaju su to LED trake. Prva znamenka nakon IP odnosi se na stupanj zaštite od krutih tvari i prašine dok se druga znamenka odnosi na stupanj zaštite od vlage i vode. Pa tako npr. oznaka IP54 znači da je stupanj zaštite od krutih tvari = 5 (ograničena zaštita od ulaska prašine, veće količine koje bi mogle naštetiti rasvjetnom tijelu ne mogu ući) dok je stupanj zaštite od vlage = 4 (zaštita od prskanja vodom iz svih smjerova-lagano prskanje iz mlaznice)

Najčešće korišteni IP stupnjevi su:
IP20 = najčešća zaštita za kućna rasvjetna tijela
IP44 = najčešća zaštita za rasvjetna tijela za kupaonice
IP54 = najčešća zaštita za vanjska rasvjeta
IP65 = najčešća zaštita za silikonske vodonepropusne LED trake
IP67 = najčešća zaštita za rasvjetu za bazene

Prema navedenom, za unutarnju primjenu koristimo IP20 zaštitu (zaštita od krutog tijela promjera većeg od 12 mm, bez zaštite od vlage i vode) dok za vanjsku primjenu koristimo IP54 te IP65 (potpuna zaštita od ulaska prašine, zaštita od slabih vodenih mlazova iz svih smjerova – snažno prskanje iz mlaznice).

2) Veličina čipa
Brojevi koje vidite u nazivu LED traka, npr. 3528 ili 5050 odnose se na dimenziju čipa  (3,5 mm x 2,8 mm ili 5,0 mm x 5,0 mm)

3) Boja svjetlosti
LED trake, kao i ostala LED rasvjeta dolazi u različitim bojama svjetlosti: toplo bijela (2700-3300 K), neutralno bijela (4000-4500 K), hladno bijela (6000-6500 K) te RGB (eng. red/green/blue tj. crvena, zelena, plava) 

4) Gustoća čipa
Gustoća čipa (SMD) po m (SMD/m) može biti 30, 60 ili 120, što određuju puninu i jačinu svjetlosti.