6 važnih stvari kako odabrati pravi klima uređaj

6 važnih stvari kako odabrati pravi klima uređaj

Ljeto je u punom jeku, temperature rastu iz dana u dan, toplinski valovi sve su češći, a mi smo počeli razmišljati o klima uređaju. No, ovdje se mogu javiti i neke nejasnoće i nedoumice.

Kako odabrati pravi klima uređaj ?

Postoji više bitnih kriterija a mi ćemo proći kroz svaki od njih kako bismo vam osigurali pravi izbor.

1) Energetska učinkovitost
Energetska učinkovitost je zbroj isplaniranih i provedenih mjera čiji je cilj korištenje najmanje moguće količine energije a da razina udobnosti i stopa proizvodnje ostanu iste. Drugim riječima to bi značilo upotrebu manje količine energije za obavljanje istog posla od uobičajene. Ovaj pojam koristi se u svim sektorima krajnje potrošnje, pa tako između ostalog i u kućanstvima. 
Kod klima uređaja to bi značilo da se nabavka aparata s oznakom A energetske efikasnosti svakako isplati (iako u startu možda više košta). Cijene struje u stalnom su porastu, a nabavka inverter uređaja još će nam dodatno smanjiti troškove za oko 30%. Kod ovih uređaja (koji su ustvari danas već postali standard), kompresor  radi onoliko koliko treba te štedi električnu energiju za razliku od fix-speed tehnologije gdje kompresor radi konstantno. Danas je potražnja za energetski učinkovitim proizvodima dovela do toga da većina glavnih proizvođača razvija posebne in-house tehnologije koje smanjuju potrošnju energije, primjerice praćenjem da li je klimatizirana prostorija u uporabi ili ne i sl. 

2) Zdravstveni aspekt
Prilikom izbora klima uređaja, važno je razmotriti značajke koje će poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu. Tradicionalni, standardni klima uređaji sadrže osnovni mrežni filter koji prikuplja čestice i prašinu dok mnogi današnji moderni uređaji imaju ionizatore zraka, sustave filtracije UV zraka, ta antivirusne i antioksidacijske filtre. Iako ovi uređaji ne bi trebali biti glavni faktor regulacije kvalitete zraka u vašem domu, svakako mogu biti od velike pomoći. Također obratite pozornost ako uređaj koji kupujete ima mogućnost održavanja vlage u prostoru kako bi izbjegli, u nekim slučajevima, suhu kožu, grlo i oči. Ovo je osobito važno ako namjeravate spavati s upaljenim klima uređajem.

3) Veličina kućanstva 
Kako bi izbjegli nepotrebno bacanje energije i novaca, kod kupnje klima uređaja važno je da imate informaciju koju snagu klima uređaja trebate. To ovisi o veličini prostora koji želite klimatizirati, a na tržištu su najčešće klime od 2.5, 3.5 ili 5 kW. Ako se radi o većim kućanstvima, ovi uređaji mogu se kombinirati kao multi split jedinice, što znači da na jednu vanjsku (posebno namijenjenu za ovakvu uporabu) mogu ići dvije, tri ili četiri unutarnje jedinice. 
Kako odrediti potrebnu snagu ? 
Potrebna snaga izračunava se temeljem izračuna gdje se kao kriterij uzima volumen prostora te neki drugi čimbenici poput površine prozora na sunčanoj strani, broj osoba u prostoriji, snaga drugih izvora topline itd. Ovakve stvari kod većih i kompleksnijih sustava obično se prepuštaju stručnjacima, no ako se radi o klasičnom kućanstvu s jednom ili dvije prostorije za hlađenje/grijanje, potrebnu snagu možete odrediti i sami. Najjednostavnije je da izmjerite dužinu, širinu i visinu prostora te izmjerene podatke jednostavno ukucate u neki od kalkulatora za izračun snage koje možete naći na različitim web stranicama distributera klima uređaja. 

Kako bi vam olakšali i uštedjeli vrijeme, ovdje prilažemo tablice s okvirnim podacima o kubikaži, kvadraturi te potrebnim snagama klima uređaja:

Hlađenjem3m2
2.5 kW8030
3.5 kW10035
4.5 kW14050
5.3 kW18065
7.0 kW24085
Grijanjem3m2
2.5 kW8030
3.5 kW10035
4.5 kW14050
5.3 kW18065
7.0 kW24085

4) Pouzdanost 
Važan čimbenik u odabiru vašeg klima uređaja je pouzdanost. Jamstveni rokovi, renomirani brendovi, tvrtke s dobrom reputacijom podrške prodaji i servisa, samo su neki faktori bitni za izbor pri kupnji proizvoda. Iako su ovakvi proizvodi u startu skuplji, nabavka uređaja s dužim jamstvenim rokovima, osiguranim rezervnim dijelovima i dobrom korisničkom podrškom svakako se više isplati.

5) Ograničenja instalacije
Prilikom instalacije klima uređaja mogu se pojaviti problemi poput zajedničkih zidova ili malih balkona koji ograničavaju broj mjesta na koje možete staviti vanjsku jedinicu. Također treba uzeti u obzir i koliko glasna jedinica može biti, dok sve instalacije i popravke treba izvoditi ovlašteni tehničar.

6) Dizajn
Iako ne toliko bitan, ponekad u obzir treba uzeti i faktor dizajna. Unutrašnja jedinica zauzimat će određeni prostor na vašem zidu, baš kao i frižider u kuhinji ili televizor u sobi. Dobro usklađen izgled s ostalim pokućstvom i namještajem čini vaš dom još ugodnijim i ljepšim za boravak.