Važnost servisa klima uređaja te nekoliko rečenica o freonima

Važnost servisa klima uređaja te nekoliko rečenica o freonima

Pročitajte zašto je važno redovito servisirati klima uređaje.

U jeku smo ljetne sezone kad mnogi od nas u svojim kućanstvima i uredima uključuju klima uređaje kako bi stvorili ugodniji prostor za boravak. Međutim često se dešava da mnogi korisnici klima uređaja zanemaruju važnost redovnog održavanja odnosno servisa klima. Naime, upravo je slabo i nedovoljno čišćenje ili održavanje klima uređaja jedan od glavnih uzroka loše kvalitete zraka u klimatiziranim prostorima. Klima uređaj koji se nedovoljno održava može biti pravi izvor zaraza i uzrok mnogih bolesti koje uzrokuju bakterije koje su se namnožile na isparivaču unutarnje jedinice. Ako se klima ne servisira barem jednom godišnje (kod uredskih prostorija i češće) kompresor uređaja radi pod opterećenjem te mu se zbog otežane cirkulacije zraka i zagušenosti smanjuje radni vijek. Iako sami možete redovito čistiti filter (obično se to preporučuje svaka 3 mjeseca), to ipak nije dovoljno za pravilno i dugotrajno funkcioniranje klime. Naša preporuka je da jednom godišnje obavezno napravite servis koji će obaviti kvalificirani profesionalac.

Servis klima uređaja uključuje:

  • Dolazak i detekcija
  • Digitalno očitavanje temperature u unutarnjoj jedinici
  • Čišćenje filtra i isparivača unutarnje jedinice
  • Čišćenje turbine
  • Čišćenje odvodne kanalice i kondenzata unutarnje jedinice
  • Dezinfekcija klime antibakterijskim sredstvima
  • Kontrola tlakova plina (rashladnog medija)
  • Funkcionalna kontrola

Uz to što produžujete vijek trajanja, redovnim godišnjim servisima štedite energiju, jer samo će ispravan klima uređaj optimalno trošiti struju. Trošak je u svakom slučaju veći ako nakon neredovitog servisiranja dođe do kvara ili loših performansi klima uređaja, te tada zbog popravka treba skidati uređaj pa su zahvati kompliciraniji i skuplji. Loš utjecaj na zdravlje i kvalitetu zraka te neugodni mirisi dodatan su razlog za redovitim godišnjim servisima klime.

Što su Freoni ?

Ponekad je uslijed loše instalacije ili greške kod instaliranja klima uređaj potrebno dopuniti plinom odnosno freonom. Što su zapravo freoni ?

Freoni su skupina različitih plinova koji se upotrebljavaju u rashladnim strojevima, pa tako i u klimama. To su plinovi bez boje, mirisa i okusa koji nisu otrovni. Odmah od otkrića 1928. godine, freoni su našli svoju primjenu kao idealna zamjena za otrovne plinove poput amonijaka ili sumporovog dioksida koji su se koristili u hladnjacima kao rashladno sredstvo. Najvažniji i najpoznatiji freoni su R-12 i R-22. No ovi plinovi zbog svoje štetnosti po ozonski omotač nakon nekoliko desetljeća korištenja povučeni su iz upotrebe. Naime, freoni su lakši od zraka te će se popeti u atmosferu gdje reagiraju na ozon i oštećuju ga. I dok je R-12 imao vrlo velik negativan učinak, radi se o plinu tipa CFC (klor-fluor-ugljik), Plin R-22 oznake CHCIF2 (vodik-klor-fluor-ugljik) vrlo se često koristio kao zamjena za R-12 budući da ima samo 10% utjecaja R-12 na ozon. 

U današnje vrijeme koriste se plinovi koji su puno prihvatljiviji za okoliš poput Freona 134a koji u svom sastavu nema klor već je klor zamijenjen atomima vodika. Ovaj plin nema utjecaja na ozon, međutim s obzirom na vrlo veliku upotrebu količina ovog plina u atmosferi se povećala što za posljedicu ima utjecaj na globalno zatopljenje. Također, jedan od najčešćih današnjih plinova je R410 (tip HFC – hidrofluorokarbon) koji je bez utjecaja na ozon, dok je najnovija inovacija plin R32 (tip HFC). To je plin koji osim što nema utjecaja na ozon ima i za trećinu manji utjecaj na globalno zatopljenje od plina R410.