Dan obnovljivih izvora energije, 26. travanj

Dan obnovljivih izvora energije, 26. travanj

“Narod koji predvodi u obnovljivoj energiji bit će narod koji će voditi svijet.”- rekao je kanadski redatelj James Cameron. 

Ovo je samo jedna od mnogih mudrih izjava s kojima se možemo svakodnevno susresti. Pogotovo u ovo vrijeme pandemija, ratova, … Sve su to situacije zbog kojih se ljude navodi da počinju razmišljati o obnovljivim izvorima energije. Energija je neophodna za naše funkcioniranje u ovom suvremenom svijetu. Zašto ne uštediti a istovremeno i zaštiti naš planet? Sunčeva energija, energija vjetra, energija vode, energija biomase, geotermalna energija i biodizel i više su nego dobra zamjena. Sve su to obnovljivi i pouzdani izvori čiste energije kojima čuvamo naš okoliš i sprečavamo globalno zatopljenje.

Detaljnije i stručnije informacije za svaku tu mogućnost možete naći na sljedećim linkovima:

Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se 26. travnja, na dan černobilske nuklearne katastrofe koja se dogodila 1986. godine. Cilj obilježavanja toga dana je osvijestiti potrebu za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije.

Bitne karakteristike obnovljivih izvora energije su: 

  • Važan su faktor u smanjenju emisije ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu
  • Njihovim povećanjem povećava se energetska održivost sustava
  • Pomažu poboljšanju sigurnosti dostave energije na način da smanjuje ovisnost o uvozu energetskih sirovina i električne energije
  • Zbog smanjenja neobnovljivih izvora energije treba raditi na povećanju obnovljivih

Ovim blogom Vas želimo barem malo približiti ovoj temi i što se tiče važnosti obnovljivih izvora energije. Ne samo u sadašnjosti već i u budućnosti. Ako krenemo sada raditi na osvještavanju i poduzimati prve korake, mlađim generacijama dajemo nadu za boljim, zdravijim i sretnijim životom.

“Budite promjena koju želite vidjeti u svijetu. Naša veličanstvenost nije tolika u tome da popravimo svijet kolika je naša sposobnost da promijenimo sebe.” – Mahatma Gandh